Eeuwig

Ergens in de geschiedenis besloten een stevige Friezin uit Kootstertille en een Noord-Hollandse kippenboer om voor altijd bij elkaar te blijven. Samen kregen ze aan het eind van de negentiende eeuw een dochter. Over één ding waren ze het eens: zij zou het beter krijgen.

Het stel kocht eind jaren twintig van de vorige eeuw een huisje voor haar. Sterker nog: ze kochten er twee want de dochter had inmiddels haar zinnen gezet op een leuke bomenfluisteraar uit de Beemster. Samen besloten ze boomvruchten en bloemenpracht te verkopen, in de buurt. Het eerste huis werd woning; het tweede deel werd winkel.
De dochter kreeg op haar beurt een zoon, die de groene vingers van zijn vader erfde en het zakelijk instinct van zijn moeder.

Vlak na het begin van de Tweede Wereldoorlog verloor de dochter zomaar ineens haar vader. Toen deze oorlog – waarin de dochter haar zoon regelmatig had moeten verstoppen voor razzia’s – was geëindigd mocht de vrede in huis maar een paar jaar duren. Ineens verloor de dochter haar grootse Friese moeder.
Niet veel later ging het ineens niet meer zo goed met de gezondheid van de boomfluisteraar uit de Beemster. De man die ooit hartstochtelijk met kwastjes in de weer was geweest voor het bestuiven van fruitbomen, was ineens een kasplantje geworden.

In de tussentijd kreeg de zoon van de dochter kennis aan een stadse dame. Voordat deze ook maar echt kennis met haar schoonvader had kunnen maken, overleed hij vrij plotseling. De bloemenwinkel werd een woonhuis. In het voorjaar na het overlijden van de boomfluisteraar uit de Beemster werd zijn kleinkind geboren. De dochter van de kippenboer en de Friese vrouw werd weduwe, grootmoeder én buurvrouw.

Op een dag in wat weer een zorgeloos bestaan was geworden bleef haar zoon met de groene vingers zomaar ineens dood. Gebroken van verdriet en ziekte volgde de dochter van de kippenboer hem niet veel later, in hetzelfde graf waar eerder al de zoon en de boomfluisteraar uit de Beemster waren gelegd.

Inmiddels wandelt de achterkleindochter regelmatig over de begraafplaats waar de personen uit deze akte zich -met uitzondering van de stadse dame- hebben verzameld. Meestal wandelt ze gewoon een rondje. Eerst langs haar vader, de hovenier, en langs oma. Opa, de boomfluisteraar uit de Beemster, ligt er ook maar die kent ze niet, hij is immers een half jaar gestorven voor ze werd geboren.

Iets verder, bij de waterplaats, ligt een grijs geworden graf op een zonnig hoekje. De achterkleindochter loopt er regelmatig met de nodige eerbied voorbij. De letters zijn wat verschoten maar nog goed te lezen. Het graf van de kippenboer en zijn Friezin. Het stel dat elkaar ergens in de jaren twintig van de vorig eeuw leerden kennen en besloten bij elkaar te blijven. Ze kregen een dochter en waren van mening dat zij het beter moest krijgen dan zij.

Er lag een bordje van de gemeente op het graf van mijn overgrootouders, met het verzoek aan de rechthebbenden om telefonisch contact op te nemen. Na enkele dagen van nagelbijten (bang dat er geruimd zou moeten worden) heb ik gebeld, niet wetende wie rechthebbende zou zijn. Ruimen van het graf was echter niet aan de orde. Het ging erom dat de gemeente rechthebbenden kan uitnodigen tot het bijwonen van herdenkingen. Sinds 2018 ben ik dus pleegmoeder geworden van het graf, waarbij de gemeente heeft bevestigt dat het om een eeuwig graf gaat, voor zolang eeuwig kan duren uiteraard. Hetzelfde geldt voor het graf van mijn vader en zijn ouders.
Het geeft mij rust.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als HSP Getagged

Door Odette

Hoi! Ik ben Odette en sinds 2006 blog ik over alles wat me beweegt.

9 reacties

  1. Mooi zo’n eeuwig graf.
    Te vaak gaat het mis met het verlopen grafrechten.
    Graven schudden blijft iets Nederlands.
    Uit andere landen hoor ik vooral over eeuwige grafrechten.
    Soms bezoeken belanghebbenden een graf.
    Vaker dolen zoekenden over een begraafplaats.
    De tijd zal ons leren ….
    Mooie familiegeschiedenis
    Vriendelijke groet,

    1. Deze graven zijn al oud. Hoewel ik het betreur dat mijn vader zo vrieg is overleden prijs ik me gelukkiig dat ik hem in elk geval nog ergens kan bezoeken. Er gaat zoveel rust van uit, van een begraafplaats. Dank voor je reactie Rob.

  2. Mooi Odette… wij hebben net de grafrechten van mijn vaders graf (20 jaar geleden ter aarde besteld) met maximaal 10 jaar kunnen verlengen. Er kunnen nog 2 personen bij. Dus hopelijk kan het nogmaals verlengd worden. Zo’n eeuwig graf zou mooi zijn. Je spreekt over eeuwige rust, daar blijft niet veel van over als het graf geruimd wordt!

    1. Mijn Friese overgrootmoeder overleed in 1959. Mijn oma kon dat grafrechten voor eeuwig afkopen (toen kon dat nog) evenals voor haar man en zoon (ze zou er als laatste bijgezet worden). Ook in 1987 kon het nog. Ik ben mn omaatje dankbaar. Zo kan ik regelmatig bij het stel “op bezoek”.

  3. Mooi, Odette.
    Hier in Belgistan verdwijnen graven standaard na nog geen halve eeuw, als ik me niet vergis. Er hangt dan ook zo’n blad ivm verlening kopen.

Reacties zijn gesloten.