Afdruk

“Hartelijk dank voor uw mail met foto. Doordat wij de vingerafdruk handmatig en van kwalitatief hoogwaardig materiaal vervaardigen, kan het zeer zeker in uw eigen sieraad worden gezet á € ….

Verbijsterd bekijk ik de mail en voor ik het weet heb ik al op de delete knop gedrukt. In de afgelopen maanden heb ik geleerd, dat rouwkost niet alleen een verdrietig proces is maar ook een financieel proces.
In de eerste periode nadat mams was overleden was ik –volgens het boekje- zeer met mijn emoties bezig. Gevoelens van onwerkelijkheid, vermengd met niet te stuiten golven van gemis, zwierven door mijn zwartgeblakerde ziel. Mijn hart werd een gapend gat, dat telkens overliep. Bij een enkel beeld van mams, een foto, een brief, brak mijn oogwater en ontstonden er tsunami’s.
In de zomermaanden is er iets veranderd. Normaal gesproken heb ik na een week vakantie al heimwee naar huis. Dit jaar voor het eerst in mijn leven niet. Pas nu ik terug ben, snap ik waarom. Mams reisde mee, nestelde zich in haar plekje in mijn hart. Een troostrijke gedachte. Aanwezig zonder er te zijn. Ik vind het fijn om haar aanwezigheid in welke vorm dan ook, te voelen. Een cadeau, dat tot ver buiten de grenzen van het zichtbare reikt.
Met deze troostrijke gevoelens ging ook de deur van het verstand weer een rol spelen. Een bijzonder proces, waarin mijn ziel heeft aangegeven dat ze wakker is geworden en zich weer probeert kwetsbaar op te stellen. Mijn ziel en ik kunnen samen de wereld weer met vertrouwen tegemoet treden. En we doen dat met een grote glimlach.
Mams’ urn, die we in februari samen hebben uitgezocht, is klaar. En niet zomaar klaar. Ze is prachtig geworden. Meer dan zelfs. Het is een waar kunstwerk geworden. Een ode aan mijn moeder, die zo van buitengewone kunst hield.
Hoewel mams en ik hadden besproken dat we haar zonnebloemenhuisje in de tuin zouden neerzetten, gaat me dat nog even te ver. Voorlopig blijft ze binnen staan, op een mooie plaats in de woonkeuken, vergezeld van haar grote muzikale liefde: haar viool. Een kunsthoekje, een gedenkplek zonder gevoel van rouw. Intiem en persoonlijk.
Mijn wens om haar vingerafdruk in een sieraad te laten verwerken is daarmee overbodig geworden. Haar vingerafdruk staat immers voorgoed in mijn ziel gegraveerd.

urn

 
 
Wil je meer info over de urn? Surf naar www.ernstingkeramiek.nl
(ook voor prachtige theeserviezen, schalen en ander keramiek)

Door Odette

Hoi! Ik ben Odette en sinds 2006 blog ik over alles wat me beweegt.

3 reacties

Reacties zijn gesloten.